Geiri
Geiri
Helenos
Helenos
Bruic
Bruic
Korl
Korl
Jarolar
Jarolar
Apple Lane är en liten handelsort med cirka 20 vuxna invånare. Den ligger utefter en välanvänd handelsväg i gränslandet mellan två stammar, cirka 32 kilometer från närmaste stad, Jonstown. Resenärer, från vilka bosättningen får den större delen av sin handel, stannar gärna vid värdshuset och ber i Uleria-templet. Jordbrukare och herdar från de omgivande kullarna njuter av dess urbana bekvämligheter. Äppelodlingar, från vilka byn hämtar sitt namn, omger den på alla sidor.
Apple Lane ligger nära gränsen mellan Colymar och Malani-stammarna. Dessa stammar har gamla rivaliteter och meningsskiljaktigheter som ofta resulterar i raider och gränstvister; ibland i direkt krig. Båda stammarna följer stormguden Orlanth. De flesta av lokalbefolkningen är medlemmar i Hiording- eller Varmandi-klanerna i Colymar.

 

Apple Lane är en del av Kingdom of Sartar. Boldhome, huvudstaden i Sartar, ligger cirka 65 kilometer bort på sekundära och primära vägar.

Beskrivningarna av de enskilda byggnaderna nedan innehåller anteckningar om viktiga människor som bor där. Det finns ingen statistik för barn: detta är avsiktligt och återspeglar allmän praxis bland de flesta sartariter, varigenom de starka skyddar de svaga. Om inte annat anges är alla byggnader av sten och har takterrasser av terrakotta.

Kort bakgrund

För att hjälpa till att förena stammarna i Quivin-kullarna lät prins Sartar bygga ett tempel till Uleria här. Flera generationer senare fick en följeslagare av prins Tarkalor, Gringle Goodsale, rättigheterna att etablera en närliggande marknad. Et värdshus kallat Tin Inn byggdes vid sidan av Gringles handelshus, populärt kallad “Gringle’s Pawnshop”, och byn tog form. Murare från Boldhome byggde många av byggnaderna.
 
Colymar utsåg en thane för att skydda byn. Resenärer kunde passera genom dessa länder utan besvär och Apple Lane blev en populär vägstation för handelsresande.
 
Fazzur Wideread´
Fazzur Wideread´
Lunar Occupation hade ursprungligen inte så stor inverkan på Apple Lane och under ett decennium fortsatte livet som det gjorde under Sartars furstar. Efter Starbrows uppror befann sig Gringle djupt i skuld till den segrande Fazzur Wideread och fick den tvivelaktiga ära av rätten att samla in månskatter från Colymar och Malani-stammarna.

Apple Lane efter Fimbulvintern

År 1621 ST dödade Lunars som sökte Gringles skatter, Thanen of Apple Lane, brände ned pantbanken och gav byn till en pensionerad Lunarofficer, Percippus.
 
Byn skulle ha dött men överlevde tack vare Brightflower the Brewer, Aileena the Priestess och Hendroste Horsemaster, en nyanländ. De höll byn vid liv genom att uppmuntra resenärer att komma till Apple Lane för drycker, sex och handel. De betalade skyddspengar till Percippus, som rekryterade flera soldater för att hjälpa till med att försvara byn.

Efter Dragonrise 1625 ST kollapsade Lunars välde. Percippus och hans hushåll flydde och Leika blev drottning av Colymar. Nu är byn fri, men utan skydd.

Map of Apple Lane BBW
Map of Apple Lane BBW
 
The thane's house
The thane’s house

1. Thane’s House

Detta robusta hus i två våningar är byggt av sten. Ett stenhus fäst vid huset på baksidan tjänar ibland till att hålla kvar fredsbrytare, även om det oftare används för förvaring. Huset hade varit hem för Dronlan Swordsharp och hans familj, men det har stått tomt de senaste fem åren

2. Thane’s Barn

Detta är en lada, gjord av sten med en liten höloft.

4. Uleria’s Temple and the Ladies Quarters

4. Uleria's Temple and the Ladies Quarters
4. Uleria’s Temple and the Ladies Quarters

Uleria är kärlekens gudinna och denna helgedom är tillägnad henne. Uleria-templet är den centrala byggnaden i byn och föregår resten av byn. Det är en två våningar sten byggnad, dess rektangulära terrakottatak hålls upp av pelare snidade och målade som parade karyatider.

Templet har en utsmyckad snidad dörr på varje sida; en post är begränsad till att användas av prästinnan och henne damer och är täckt av varningar om att hålla sig borta. Den andra porten är tillägnad en av gudinnans aspekter, så att prästinnan vet vilken plikt att utföra för varje person som kommer in.
Aileena Priestess of Uleria of Apple Lane
Aileena Priestess of Uleria of Apple Lane

En port öppnas till en helig bordell, där trollformler och ritualer utförs; man kan ge 5 silver och få umgänge med en av de invigda eller 15 L och umgänge med prästinna. En andra dörr öppnas i en bekväm matsal där för 2 L vardera kan främlingar prata, dricka och äta tillsammans.

Den sista dörren leder till ångbadet, för 1 silver får en gäst ett varmt bad med vatten och ånga. De inre väggarna har vitkalkats och målats med fresker som visar ett brett utbud av erotiska scener. Den andra berättelsen håller kvinnors bostäder.
 
En prästinna och två yngre kvinnor bor här, alla utför behoven hos deras kult. Prästinna Aileena är en slående attraktiv kvinna i 30-årsåldern. Hon har varit med det här templet i nästan 20 år och ägnat sig åt konsten i Kärlek. Janeera och Thrilla är yngre kvinnor. Thrilla kom nyligen till templet; hon är kurtisan från Lunar Empire som flydde Boldhome efter Dragonrise och fick Aileenas skydd. Templet utför fertilitet ritualer, utförda av gemytliga hjälpare.
 
 
5. Vapenmästarnas Guild Hall
5. Vapenmästarnas Guild Hall

5. Vapenmästarnas Guild Hall

Detta är en annan tvåvånings stenbyggnad. Bottenvåningen är större än övervåningen. Byggnaden är för närvarande ledig, även om Squinch betalar för att den ska rengöras varje säsong.
 
Nedre våningen har flera tomma rum och en helgedom till gudar för krig och strid (Humakt, Orlanth och Babeester Gor). På övervåningen finns två sovrum.

6. The Tin Inn

Tin in i Apple Lane
Tin in i Apple Lane
Tin Inn är ett väletablerat och befäst väghus på en välberest rutt, och har nästan alltid besökare. Det är den enda krogen på en dagsresa bortom; avlägsna bönder samlas normalt på värdshuset. Värdshuset har två våningar och liksom dess uthus, muren och gården är täckta.

Värdshuset har en stor gemensamt rum på bottenvåningen; övervåningen är åtta rum (även om endast fem finns att hyra). Betalande gäster kan sova i allrummet eller hyra ut övervåningen rum (som är utrustade med en säng, en tvättfat och en kammarkruka). Priser för drycker, mat och boende är normala för Sartar.

Brightflower and Gooseberry
Brightflower and Gooseberry
Brightflower, dotter till den tidigare ägaren, driver värdshuset. Gooseberry Sprig fungerar som kock och städerska. Postal och Mineera bor i en liten byggnad i väggar men utanför värdshuset och arbetar där också. Post är stalldräng såväl som känd för sin skicklighet i snickeri.
Mineera sköter om både trädgärden och djuren. Deras döttrar Jeena och Vareena arbetar på värdshuset som servitriser och allmänna hjälpredor. Jeena är gift med hästmästaren Hendroste och bor hos honom.

Pramble, en äldre poet, bor permanent på Tin Inn, som han har gjort de senaste 20 åren. Han har en böjd hållning och personlighet, och spenderar det mesta av hans magra inkomst på veläng och bläck. Ibland arbetar han extra på värdshuset när han behöver pengar och när handeln tillåter.

Squinch, den lokala skrivaren och skriftlärde, bor också på Tin Inn.

7. Tempel till alla gudar

Kareena
Kareena
7. Tempel till alla gudar
7. Tempel till alla gudar
Detta är en två våningsbyggnad med en full källare. Ett ytterligare två våningar högt torn överträffar det. Av huvudbyggnaden är första våningen ett stort rum, medan övervåningen är uppdelad i flera mindre rum.Dessa rum är inredda med fresker som visar lika många gudar som målarna kunde föreställa sig. I källaren är rum för förvaring av mat och utrustning, och vaktmästares rum. Den första och andra våningen i templet, liksom två tornrum, hyrs för ceremonier eller offer.

Lokalbefolkningen använder dem för sina säsongsbetonade jordbruksceremonier, och för veckoböner till mindre populära gudar. Endast kulter av kaos och ondska har någonsin nekats hyra här.

Ingen har dock vågat försöka råna platsen rykten säger att flera förmyndarandar ockuperar byggnaden. Även under djupet av Lunar Occupation, förblev byggnaden oförstörd. Husmor är en gammal kvinna, Kareena. Kareena sörjer fortfarande sin skyddsling, en enkel tös som dog i Storvintern.

14. Horsemasters Guild Hall And Residence

14. Horsemasters Guild Hall And Residence
14. Horsemasters Guild Hall And Residence
Hendroste Hästmästare
Hendroste Hästmästare

Hälften av denna envåningsbyggnad är ett enda stort rum. Där finns en votivbild av en ryttare som håller en lans – a vanlig skildring av ryttaren Hyalor Horsebreaker.Den andra halvan av byggnaden rymmer Hendroste Hästmästare, hans fru Jeena och hennes fyra år gamla son Jenestan. Hendroste är en Grazelander som kom hit för två år sedan med en rad fina hästar, sökte äventyr och leddes till Apple Lane av en syn.

13. Stall

Hästmästarnas stall har 80 bås. Förutom träning av hästar, avel, säljer Hendroste dem också. Han har 2–12 tillgängliga hästar, samt några mulor och åsnor (aldrig mer än tio åt gången). Halva stallen har en andra våning, som används för lagring.

12. Förrådsrum

Squinch
Squinch
12. Förrådsrum
12. Förrådsrum
Denna envåningsbyggnad har en unik (och mycket säker) pyramidformat tak av sten. Väggarna och grunden är också av sten. En enda mässingsbelagd och magiskt låst dörr vetter mot Tin Inn. Förrådet har har aldrig blivit rånad. Förrådet används som en regional kornkammare. Det är också fungerar som byens lanthandel och drivs av Squinch.

Inom spannmålsmagasinet finns livsmedel, spannmål, äpplen, vin, frön, tyg, tomt pergament och nästan alla andra vanliga handla bra som Squinch tror att han kan sälja till byborna, resenärer eller bönder.

Även om han är avskild och artificiellt världslig, bedrar han aldrig avsiktligt en kund. Squinchs air of snobbery kommer från hans ställning som lokal visman och köpman. De bönder och de flesta resenärer går till honom för sina behov, och han fungerar också som köpare av överskott av jordbruksgrödor. Squinch bor på Tin Inn, där han vanligtvis hittas.

11. Gringle’s Pawnshop

11. Gringle's Pawnshop
11. Gringle’s Pawnshop

Detta är det brända skalet av en tvåvånings stenbyggnad. Taket är borta (efter att ha fallit in i byggnaden) och på andra våningen har väggen kollapsat. Denna stränga byggnad med två våningar har bara ett fönster (på den andra våningne) och bara två dörrar. Det kallas Gringle’s Pawnshop efter dess ursprungliga ägare, en handelspräst som drev pantbanken i nästan 50 år.

9. Smithy och Armory

Denna byggnad är tom och övergiven. De dubbla dörrarna till denna byggnad vetter mot vägen. Det finns också en bakdörr.

10. Förstörd hydda

9. Smithy och Armory 10. Förstörd hydda 8. Issaries Shrine
9. Smithy och Armory 10. Förstörd hydda 8. Issaries Shrine
Detta är lite mer än en lägerplats, omgiven av en trasigt staket.

9. Issaries Shrine

Detta är en sten som har huggits med en grov bild av Issaries och hans runor placerade på den. Resenärer betalar sina respektera resenärens gud genom att erbjuda den en libation av vin eller placera mat vid stenen.

Omgivande område

Fruktträdgårdar, främst äpplen som byn är vida berömd för, omger samhället i flera kilometer, blandat med bondgårdar och betesmarker. Hyresgäster från de närliggande Varmandi- och Hiording-klanerna arbetar med fruktträdgårdarna. Migranter och flyktingar slår ibland läger under träden.
Fruktträdgårdarna kring Apple Lane producerar motsvarande 25 hudar, främst äpplen. De fruktträdgårdens rättigheter fördelas enligt följande: fem hudar för stöd från Uleria-templet, fem hudar för stödet av Horsemasters Guild, och fem för stöd från templet till alla gudar. Ytterligare fem hudar är vanligtvis tilldelas till thanen och ytterligare fem hudar till Weaponsmasters Guild, men eftersom det kontoret är ledigt, säljs råvarorna för närvarande av Squinch och ges till stammen.
Apple Lane Orchards 1. Rastolf 2. Iva Stone Brook 3. Rotroot 4. Caleb the Black 5. Kalla
Apple Lane Orchards 1. Rastolf 2. Iva Stone Brook 3. Rotroot 4. Caleb the Black 5. Kalla
 

1 COMMENT

Talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.